Samo spożywanie to symbol wyszukanego smaku i gustu, jednak nie jest już obecnie zarezerwowany tylko dla bogatych wybrańców losu. Mimo że, ostrygi są dość trudno dostępne w Polsce, ze względu na to, że muszą być bezwzględnie świeże aby nadawały się do jedzenia i zachowały czysty zapach morza, nie są bardzo drogie i w wielu hipermarketach są dostarczane raz w tygodniu, więc można sobie pozwolić na taki luksus chociaż na wyjątkowe okazje.
Przed przygotowaniem ostryg należy pamiętać, że otwarte bardzo szybko wysychają, należy więc je okrywać folią i przechowywać w lodówce aż do momentu podania. Do ostryg świetnie nadaje się białe musujące wino, znane również z pobudzającego działania. Najpopularniejsze są ostrygi podawane na surowo z ciemnym chlebem, z różnymi sosami ale także zapiekane. W dziale z przepisami prezentuję kilka ciekawych australijskich przepisów na dania, w których pierwsze skrzypce grają ostrygi.
http://www.kokieteria.pl/index.php/content/view/105/88/
http://www.kokieteria.pl/index.php/content/view/105/88/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz